KLEIN VERLET >> VEELGESTELDE VRAGEN

Wat als ik deeltijds werk? 

Als je deeltijds werkt, mag je afwezig zijn met behoud van loon op dagen dat je normaal zou hebben gewerkt. In geval van keuze van dagen gelden hier dezelfde beperkingen als voor voltijdse werknemers.

Heb ik ook recht op klein verlet tijdens ziekteverlof? 

Neen, tijdens het ziekteverlof is de arbeidsovereenkomst geschorst. Een werknemer zal moeilijk kunnen aantonen dat hij/zij omwille van de job het feest niet kan bijwonen. Er is dus geen recht op klein verlet. Stel dat een werknemer een volledige week voorafgaand aan het feest op zondag ziek is en dat hij maandag na het feest opnieuw moest werken, dan kan de werknemer alsnog deze maandag opnemen als dag van klein verlet. In dit geval doet het ziekteverlof dus geen afbreuk aan het recht op klein verlet.

Ook voor eerste communie en lentefeest? 

Neen, het recht op klein verlet geldt niet voor de eerste communie of een lentefeest.

Welke kinderen? 

Het recht op klein verlet geldt zowel voor de van de eigen kinderen van de werknemer als voor de kinderen van de echtgeno(te)ot of de wettelijk samenwonende partner. Ook het kind dat geadopteerd is of het natuurlijk erkende kind wordt gelijkgesteld met het wettig kind. Wanneer meerdere kinderen hun feest op dezelfde dag valt, heeft de werknemer slechts recht op één dag.

Kan de werkgever weigeren? 

Neen, de werkgever kan de opname van het verlof niet weigeren. Het is wel zo dat hij het recht heeft om een bewijsstuk te vragen aan de werknemer. Dit kan zowel naderhand als op voorhand. Dit kan bijvoorbeeld een uitnodiging van het feest zijn of de school kan een attest afleveren.​

"Vergeet niet van een bewijs voor je klein verlet binnen te brengen op de personeelsdienst"

Kevin Dewilde
ABVV-delegee
Machine-operator
werkt bij AB Inbev

KEER TERUG